dijous, 14 d’abril del 2016

En defensa de l’okupació

Valldoreix és una de les viles amb el preu de lloguer i compra més cars de tot l’estat per metre quadrat, aquesta inflació del preu dels habitatges fa que moltes de les persones que viuen a Valldoreix corrin el risc de caure en l’exclusió social.

Aquest risc d’exclusió social té l’arrel en l’especulació urbanística que s’ha donat arreu dels Països Catalans i sobretot a tot el territori de Sant Cugat, i Valldoreix no és una excepció a l’especulació urbanística dels darrers trenta anys.

La xarxa d’ONGs europees European Anti-Poverty Network (EAPN) va publicar un demolidor informe sobre la pobresa a l’Estat Espanyol. L’estudi inclou dades entre el 2008 i el 2014, és a dir els anys d’impacte de la crisi capitalista. Les conclusions no poden ser més pessimistes, donat que la pobresa no ha deixat d’augmentar en l’últim any.
El document presentat per EAPN utilitza com a principal referència l’indicador AROPE (At-Risk-Of Poverty and Exclusion), un indicador sobre pobresa i exclusió harmonitzat a nivell europeu per poder comparar la situació als diferents estats. Segons aquesta referència, a  les demarcacions autonòmiques dels Països Catalans hi ha 3.637.ooo persones que es troben en risc de pobresa o exclusió social. En altres paraules, un 26,7% de la població pateix diferents nivells de pobresa a la nostra terra. En aquesta situació es troben, segons EAPN, 1.736.000 persones al País Valencià -és a dir, el 34,7% dels valencians-, 1.639.000 al Principat -el 21.8% dels catalans- i 262.000 a les Illes Balears -el 23.8% dels illencs.
Segons la onada del juliol del 2015 de l’observatori sociològic de Sant Cugat, a Valldoreix hi ha un 20,94% de la població que considera que té problemes per fer front al pagament de les seves hipoteques o lloguers i un 27,45% té problemes per arribar a final de mes. Per tant, aprovar aquesta moció, és obviar aquestes dades i no voler veure que cada vegada hi ha més pobresa al nostre voltant generada per aquest sistema tant injust, perpetuant l’status quo de ciutat dormitori, expulsant a les persones amb menys recursos de la nostra vila.
Però, la moció presentada per CiU i aprovada en el ple de març amb els vots favorables de CiU i Cs, no només obvia la situació límit en la que viuen moltes persones de Valldoreix, si no que incompleix el dret a l’habitatge que està estipulat en el conveni europeu de protecció dels drets humans i que el tribunal d’Estrasburg va instar a garantir per part de l’estat espanyol , en una sentència el 2013.

Però aquesta moció, no només vulnera el dret a l’habitatge i expulsa de Valldoreix a les persones en una situació de pobresa, també etiqueta un moviment que històricament a defensat el dret a l’habitatge, com és el moviment okupa.

Des del grup municipal de la CUP-PC, defensem el dret a un habitatge digne, entre altres coses, perquè en els darrers anys hem vist com aquest sistema ha desnonat a milers de persones arreu del nostre país, deixant-les al carrer i vulnerant el seu dret a un habitatge. Sense buscar solucions que frenin els desnonaments per afavorir l’enriquiment de les entitats bancàries i les constructores.

A més trobem que etiquetar a les persones que no tenen cap altre via per poder viure en un habitatge, que okupar, és, si més no, un atac greu a la convivència entre la ciutadania, ja que entenem que generalitzar com ho fa aquesta moció en alguns dels seus atesos, deixant palès que les persones que okupen, generen sorolls, males olors, baralles, amenaces,.... És entrar en el classisme més ranci, en infravalorar els drets de les persones a un habitatge digne, que les administracions estan incomplint dia rere dia, generant ciutadans de primera i ciutadans de segona.

Des del nostre grup, entenem que les solucions que es proposen en els acords d’aquesta moció, no pretenen solucionar el problema d’arrel, al contrari, l’únic objectiu que tenen és fer fora a una part dels nostres veïns i veïnes, la franja que està situada en el llindar de la pobresa. D’aquesta manera no solucionem el problema, sinó que simplement l’enviem a la ciutat del costat.

Nosaltres creiem que per posar remei a aquests casos, la millor manera és començant a multar a les entitats bancàries que tinguin pisos buits a la ciutat, crear més habitatges de protecció oficial, que tinguin uns barems i uns preus assequibles per a la població amb menys ingressos, crear una oficina municipal d’habitatge, que tingui com a objectiu fer de mediadora entre les persones que tinguin cases buides i persones que vulguin llogar a un preu que no sigui el del mercat especulatiu, promocionar la masoveria urbana com a eina per la recuperació de cases abandonades, fer un cens de pisos buit, i un llarg etcètera, però creiem fermament que la solució mai passa per la repressió, la judicialització, la marginació i l’expulsió de les persones  que es veuen obligades a okupar.

Per altra banda, ens sobta que es plantegi la qüestió del soroll que fan les persones okupes, ja que a Valldoreix es fan festes fins a altes hores de la nit en cases particulars que no estan okupades. O la qüestió dels gossos, quan sabem que a Valldoreix hi ha un alt índex d’habitatges amb animals de companyia.


És per tot això, que nosaltres vam votar en contra d’aquesta moció, ja que sempre hem estat a les trinxeres que defensen els drets socials i no volem ser còmplices de la vulneració de drets fonamentals com el dret  a l’habitatge per part d’aquesta institució, que hauria d’estar al servei de tothom i no al servei dels interessos de l’especulació.