dijous, 20 d’octubre del 2016

Crònica del ple de setembre del 2016


El Ple de l EMD del passat setembre

ha esta un dels més decebedors des de que la CUP PC estem a la Junta de Veïns. Pel to en que s’ ha desenvolupat bona part de la sessió i per la sensació de que després de poc més d’un any assistint-hi i treballant per a què el nostre projecte sigui el de tothom, veiem que en el marc de la majoria absoluta del partit convergent democràtic d’unió que ja no i actuem català però europeu..., poques finestres obertes trobem per a que les nostres propostes aportin pluralitat a l’acció de govern.
I decebuts, per que sabem que la tasca de representant polític, sense espai de creació i  sobretot  de resolució de propostes passa a ser només la de fiscalitzador, paper necessari però lluny de l’anhel de construir la Unitat Popular que desitgem per Valldoreix i pels Països Catalans.

Destacar que a l’audiència prèvia, entre d’altres temes, el de la manca de transparència va planar de nou. A la web municipal no s ha penjat cap acta del Ple ni cap àudio des del 2015 fins ara fa uns dies, i no en la seva totalitat. Esments a com a de ser el topònim de Valldoreix/eig i l’ordenació dels aparcaments a la zona de l’estació dels FGC. També es va parlar dels Consells de la Vila, però aquest tema el tractarem de forma particular en un altre article.


Les mocions.

Sobre la xarxa de clavegueram i un pla director regulador. Aquesta moció ha estat desenvolupada conjuntament pels tres grups en la oposició.
La recerca feta sobre el que qui com, ens ha dut a tenir peces del trencaclosques però mai em accedit a la informació complerta que s’ha reservat el govern per justificar-se davant la Junta de Veïns. Tot plegat força surrealista ja que per un mateix objectiu entenem pot haver una proposta de consens però no, i la moció no prospera.

La nostre, Sobre la implantació del servei de recollida de brossa porta a porta als barris de Valldoreix de Sant Jaume, la Barceloneta i la Serreta. Una petició que seguia el fil que el govern ja havia endegat de forma coherent a la resta de la vila. Una moció que no deixa de ser una petició d’implementar el sistema més responsable, eficient i cívic i sinònim  de l’assumpció de la responsabilitat individual pel benefici de la col·lectivitat. Era una empenta final per tancar el cercle sobre la gestió de residus a Valldoreix.
El vocal de l’àrea de gestió de residus Sr. Gisbert es manté en silenci i es desferma el despropòsit amb intervenció del vocal Castelló  veí de la Serreta…Mentre parla, sobre lo en contra que està, perplexes, recordem les fotos que ens va enviar fa uns mesos sobre els abocaments a les bateries de contenidors de la zona...
Massa tensió pel que hauria d’ haver estat i, la  moció no prospera.

Sobre les mocions aprovades. La institucional que venia de ser també aprovada pel ple de l’ajuntament de Sant Cugat i de caire solidari. Sobre permetre a les persones sensibles amb patologies que generen incontinències fisiològiques el millor accés possible als diferents serveis de la ciutat.
L'altre, presentada per ERC agafava el testimoni de la plataforma “tots a mil” per recomanar, instar, demanar, la implementació genèrica arreu d’un SMI digne de 1000 eu. Molt a favor tot i que ens vàrem estar d’ afegir una esmena que digués que s’hauria d’incloure un topall superior de retribucions ja que en aquest cas el govern no hagués permès que la moció fos aprovada.

Sobre l’acció de govern
Sobre el que el President va enumerar, dir com a rellevant que sobre l’espai del Garden ja li han trobat ús:  Més espai per l’escola de música.
Ni pla d’equipaments, ni espai guanyat per a tothom. Si per a una concessió que la ciutadania que pagui pot fer servir. És a dir, una nova privatització de l'espai públic.
Afegir que se’n guarden prou de donar tota la informació sobre l’acció de govern a la junta de portaveus prèvia al ple.

Les preguntes presentades.
No ens ha de sorprendre que aquestes alçades comencem a repetir-nos amb preguntes sobre temes tractats o mocions aprovades.
Pregunta sobre els comptes del cicle de concerts del Castell de Canals. Simplement volem saber, que costa, com es finança i les recaptacions. Volem quadrar xifres i esperem un informe al respecte. Però no. L’haurem de reclamar desprès d’escoltar una lletania interminable i soporífera de xifres que són inintel·ligibles sense tenir un document davant per seguir-les.
Pregunta sobre el repartiment de bosses de roba en la darrera campanya promocional de Valldoreix i el fet de que siguin “made in Pakistan”. A Sant Cugat es va aprovar l’exercici passat una moció per donar suport a l’economia social i solidaria, i a la CUP PC ens va sobtar que de forma oficial l’EMD repartís aquest element tèxtil sense garanties que l’ esclavatge i l’explotació infantil haguessin estat presents en la manufactura d’aquestes bosses. La resposta del govern va ser de vergonya aliena increpant-nos de si sabíem l’origen de la roba que portem. És penós que barregin a discreció l’àmbit de lo públic amb el de lo privat que, no té res a veure amb la responsabilitat institucional del EMD.

Sobre els acords de la moció de la obertura del CAP Valldoreix. Pregunta de control ja que al punt sobre l’acció de govern no es va dir res al respecte. La moció es va aprovar amb els vots de la CUP-PC, ERC, C’S, l’abstenció de dos vocals de govern més el President, i el vot en contra dels altres dos vocals convergents.
De nou el Sr. Castelló agafa el torn de paraula per respondre i ens fa un al·legat de per que aquesta moció no havia d’haver prosperat, se’ns diu que les dades presentades son falses i tot segui en presenta de pròpies facilitades pel servei de PADES (Programa d’atenció domiciliaria i equips de suport) cosa que desconcerta a tothom ja que en qualsevol cas no es parla en cap moment d’aquest servei en la moció ni hauria de ser la font més directe per parlar de dades d’ocupació dels CAP.  El seu to i contingut molesta a algunes veïnes com també el dir que entre els manifestants presents el dia de la ocupació del CAP Valldoreix no hi havia usuàries.

Sobre el camp de futbol de Valldoreix i la seva conversió natural en un camp de tomaqueres. No ens estendrem en aquest punt ja que el president va fer molt be allò de tirar pilotes fora.

Sobre voler participar del consell editorial de l’Info Valldoreix. Hores d’ara aquesta publicació presenta l’acció de govern de forma propagandística i sense un mínim sentit de la pluralitat i l’autocrítica. El Sr. Gisbert ens tanca la porta aquesta possibilitat ja que argumenta el contrari, que és plural i que hi tenim un (micro)espai de participació. Aporta una dada que caldria contrastar. Que ja s’havia fet en el passat i que sempre hi havia problemes en els tancaments per falta de puntualitat.

Ferran Margineda

Vocal de la CUP -PC a l’EMD.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada