dimarts, 27 d’octubre del 2015

El Sr. Puig baixa al carrer.

Aquesta setmana el President de l'EMD inicia un periple pels barris de Valldoreix per recollir inquietuds queixes i suggeriments de les vilatanes.

Aquest procedir no deixa de ser una vella forma de fer política buscant fer participar tot acostant-se a una gent que veu la iniciativa, en el millor dels casos, com una deferència del qui te un càrrec i se’ls acosta en un acte de generositat. És una pràctica que no és censurable però, que és l’antítesi del que entenem ha de ser l’empoderament del Poble vers llurs institucions i perpetua l’actitud d’aquells que, legítimament, poden optar a què la vida els pugui depassar com a purs observadors.

Però què és l’empoderament de la ciutadania? Provinent dels camps de l’educació popular i de la participació, es refereix al procés a través del qual els ciutadans prenem consciència de l’extraordinària capacitat que posseïm per decidir, valorar, oposar-nos, regular i opinar sobre tots aquells temes que ens afecten d’una manera o altra, i per tant esdevenir agents actius en la necessària transformació del propi entorn social.


Però, a les veïnes i veïns a qui es pretén arribar mitjançant les visites a peu de carrer, i segons se’ns comenta des del govern, no acostumen a ser persones que coneguin o hagin participat mai en els actuals mecanismes de participació. Entenc que es tendeix a pressuposar que tenen un desconeixement o bé desinterès en vers  la gestió local  i de com les persones poden incidir en canvis més globals.

Però cal recordar que el mètode peu de carrer pot tenir cert atractiu  per a la classe política. Coneixem molts casos de càrrecs electes que veuen augmentar llur popularitat amb la recepta dels banys de multitud al més pur estil d’estrella de rock. Llavors, on queda la participació? El contacte físic amb el poder esvaeix el missatge a transmetre, que queda supeditat a l’escala jeràrquica, al fet de tenir davant al que mana i on la participació desapareix com a tal des del punt que no es treballa dins un pla d’igualtat.

I que ens falla aquí? Ens falla no aprofitar aquesta iniciativa, feta només des d’el govern de l’EMD, per fer arribar als barris la informació sobre la feina feta fins ara, explicar la possibilitat real de decidir que te la gent, no només amb aportacions sobre temes puntuals, si no de com poden canviar el dia dia amb una decisió determinada presa en consciència i de forma col·lectiva.

Què succeeix si el model tipus llibreta de Sr. Recoder  es perpetua? Que el desconeixement i desinterès seguiran essent una característica comuna de bona part de les valldoreixenques.
I doncs, per que estem treballant plegats la CUP PC amb la resta de vocals de la oposició i amb el govern? Doncs per fer més clars i accessibles els actuals mecanismes de participació que pot tenir a l’abast la ciutadania, arran de la moció que vàrem presentar al Ple de l’EMD i que va esdevenir institucional, on ens varem proposar modificar els mecanismes de participació com poden ser les audiències públiques, el mateix Ple, les intervencions posteriors, però sobre tot donar un nou sentit al Consell de la Vila com a màxim òrgan de la representació popular, dotant-lo d’uns pressupostos participatius a fi de que els projectes presentats al mateix poguessin ser vinculants després d’haver estat treballats en Sectorials  (Comissions veïnals temàtiques).

Entenem que el govern en breu farà un comunicat informant-nos a tots d’aquests avenços però els Vocals de la CUP i PC creiem que amb les visites de carrer del Sr Puig es dispersa l’objectiu central de buscar complicitats amb les nostres veïnes i veïns.

Ferran Margineda
Vocal de la CUP-PC a l'EMD de Valldoreix 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada