dimarts, 3 de novembre del 2015

Puig president, Valldoreix independent!

Article d'opinió publicat el 2 de novembre del 2015 al TOT Sant Cugat
Volem construir una vila de persones lliures i iguals
Valldoreix és d’aquells llocs de Sant Cugat on tot sembla tranquil i bonic, amb els seus barris residencials plens de torres de luxe, que en alguns casos es barregen amb les cases antigues dels anys cinquanta, aquelles cases que ens recorden que, en un temps no tan llunyà, Valldoreix era un lloc on les famílies de classe mitjana i alta de Barcelona tenien una segona residència per passar els caps de setmana i les vacances.


Però en ple segle XXI, les coses no sempre són com semblen. Aquest paradís de la tranquil·litat pot esdevenir el cementiri de les relacions socials col·lectives, la lapidació de la participació social i ciutadana en els afers que l'afecten directament. Per posar exemples, els plans participatius que diu estar engegant l’equip de govern de l’EMD, no acaben de ser del tot així, ja que es comencen a intuir vets a certes persones o entitats que no són de “la corda” del Sr. Puig i la seva claca. Per què tenen por a la participació directa i democràtica de la ciutadania? Com és que tenen por a obrir una partida pressupostària participativa decent, i no les escorrialles?

Un altre exemple és la manca d’espais de trobada per la gent jove, com per exemple un casal de joves, que l’equip de govern es va negar a aprovar en el darrer ple. Es veu que si ets jove, no hi tens res a pelar a Valldoreix, això de tenir un espai on poder relacionar-se i fer diferents tipus d’activitats no fa marca Valldoreix, no fos cas que el jovent comencés a relacionar-se tant que acabés fent un col·lectiu juvenil contrari al model de vila que ens intenten fer entrar amb calçador.

Amb el Pla de la centralitat no sembla que la cosa vagi a canviar gaire, tot al contrari, en comptes de fer espais de trobada, espais lúdics, culturals, espais on el petit comerç pugui deixar d’estar tan atomitzat en el territori, tot apunta a què la cosa anirà cap a la construcció d’un gran espai on encabir un centre comercial on segurament el comerç local i de proximitat no tindrà espai, per no parlar de l'economia social i solidària...

I la cultura què? No demano que l’EMD organitzi totes les activitats culturals de la vila, ja que entenc que aquesta feina ens pertany a la societat a través de l'autoorganització i l’autogestió, però com pot ser que a Valldoreix cada vegada hi hagi menys entitats que vulguin fer aquesta funció? Podria ser per l’abús en els aranzels posats per l’administració a l’hora de cedir espais i infraestructures? O per la deixadesa de la mateixa administració per donar suport a les mateixes entitats? I mira que tenim una plaça del Casalet ben maca i una nau de Cultura que fa goig!

Ara, això sí, anar permutant terrenys a l’ajuntament de Sant Cugat i a algunes de les famílies amb més poder a Valldoreix que no falti, no fos cas que s’enfadessin....

Però no patiu, que el Sr. Puig ha anunciat que vol fer un referèndum per la independència de ValldoreixSr. Puig, volem ser independents, sí, però de l'especulació urbanística, del clientelisme, de les retallades en educació, de la manca de valentia per mantenir el CAP obert a l’agost (ni tan sols es va parlar amb la Mútua de Terrassa per intentar-ho), de la grisor cultural i social que ens imposa aquest model que està desplegant CiU.

En definitiva, volem construir una vila de persones lliures i iguals, autoorganitzades, solidàries, respectuoses amb el medi natural que ens envolta i implicades en la vida social, cultural i col·lectiva de la nostra vila.

Per un Valldoreix viu i participatiu!

Baixa al carrer i participa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada