dimarts, 24 de novembre del 2015

Resum del ple de novembre

El passat dijous els vocals de la CUP i el PC v​a​rem assistir a l’​audiència Publica prèvia i al Ple de l’EMD amb tres mocions:

l’Audiència pública que es celebra abans de la Junta de Veïns, va tenir intervencions interessants dels veïns i veïnes. Per exemple, es va demanar el motiu pel que no es convocava el Consell de la Vila, o sobre si era cert o no que el govern no volia celebrar-lo més, aquesta pregunta va fer que el Vocal de participació s’hagués d’excusar per la desinformació que la gent pateix sobre el procés de modificació del Reglament de Participació Ciutadana i la voluntat de fer el Consell més participatiu, i sobre que la vigència dels actuals membres del Consell de la Vila  era fins el setembre de 2016 enlloc de la darrera data de les municipals, com ell creia.


També es va parlar sobre itineraris del transport urbà de Valldoreix, els canvis recents i llur informació al veïnatge, i el perquè de la diferència de preu entre el bitllet del bus urbà de Valldoreix amb un cost de 2,15 eu, enfront dels 1,80 eu del bus de Sant Cugat amb la demanda implícita d’una rebaixa de preu que no hauria de tenir repercussió davant els pressupostos de l’EMD.
També vàrem assistir a una prèvia sobre el debat de la consulta sobre la independència de Valldoreix.
Comentar que es va​n​ aplicar canvis proposats per la CUP-PC sobre el reglament en les audiències on a partir del present Ple es gravarien totes les intervencions i es penjarien al dia següent a la web de l’EMD,  sobre la nova possibilitat de que les persones que ho demanin, ​tinguin​ l'oportunitat de presentar una instància en mà al vocal de participació al respecte de llur intervenció i que aquesta constaria en acta en el moment d’iniciar el Ple quan aquest vocal rendiria comptes​ a la Secretaria​ de les instàncies entregades per part d’assistents.
La llàstima és que aquests canvis no es van publicitar de cap manera i la informació no creiem que arribés als presents de forma entenedora.


Sobre el Ple i les nostres mocions.


En la primera moció, vam instar al govern de l’EMD per que s’adherís al Pacte Social contra la Corrupció, cosa que no va fer per…. no tenir  un compromís real amb la transparència de la gestió publica. Cert és, que varen argumentar que molts punts del decàleg ja es complien i que d’altres no els veien necessaris o possibles, però el llistó per assolir els criteris del pacte varen resultar massa alts i comprometedors, i els va faltar la voluntat, per no dir valentia, per adherir-se al decàleg i pacte que el Parlament Ciutadà va redactar després d’un extens i transversal procés participatiu.


La segona moció, era per la celebració d'una consulta ciutadana sobre la relació entre Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix.
Demanàvem al govern que encarregués a un ens “imparcial”, per exemple la Diputació, un estudi de viabilitat econòmica i jurídica a fi de saber quines possibilitats tindria Valldoreix per esdevenir municipi, a l’espera que la legislació vigent pogués fer desaparèixer o no les EMD, per tot seguit lligar-ho amb una consulta ciutadana posterior on cada opció política explicaria a partir dels resultats de l’estudi realitzat, quins projectes de futur defensaria.
Aquesta moció tampoc va prosperar ja que el govern del Sr. Puig no va estar d’acord amb  següents  atesos que vàrem presentar:

·  Atès que cal aclarir d’una vegada per totes la possibilitat de que Valldoreix sigui o:
o municipi
o esdevingui un nou districte de Sant Cugat
o es mantingui com a emd, tenint en compte que la legislació vigent, si s’aplica, preveu que les emd siguin absorbides pels municipis més propers.
·  Que l’Ajuntament de Sant Cugat, en el seu moment, es va posicionar en contra d’aquesta llei defensant l’existència de les EMD.
·  Que l’interventor de l’Ajuntament de Sant Cugat, va presentat un informe i manté el mateix criteri al respecte sobre que l’ EMD de Valldoreix és una sangria per a la hisenda local de Sant Cugat i que no recomana la continuïtat d’aquest model.
·  I entre aquestes contradiccions trobem al Sr. Puig fent declaracions a l’estil del riu Guadiana on de tant en tant es posiciona a favor de la independència de Valldoreix o sobre la consulta.

Doncs, CDC també la va votar en contra, ja que el govern de l’EMD potser creu és millor tenir la ciutadania desinformada i que participi en qüestions no vinculants, en lloc d’encarar el problema amb la complicitat de les veïnes i veïns.


La tercera moció era una adhesió a la declaració de sobirania del Parlament que la associació de municipis per la independència (AMI) havia redactat perquè els governs locals del bloc independentista s’adherissin. No la varen presentar des de la vocalia de CDC tot i que si s’havia fet des d’aquest partit al Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat. Al no fer ho la vàrem presentar nosaltres en format moció d’urgència.  Va ser acceptada pel ple tret de per la vocal de C’s.


Sobre les altres mocions presentades dir que la moció d’esquerra sobre crear un pla d’habitatge a Valldoreix, tot i ser de mínims per buscar el màxim consens no va prosperar malgrat nosaltres la votéssim a favor. Val a  dir que era tant oberta que no havia reflexat el que nosaltres in situ vàrem haver de puntualitzar a fi de votar a favor, que l’únic HPO o habitatge oficial protegit ha de ser de lloguer i que l’HPO de compra és simplement una especulació encoberta i pèrdua de sòl públic. Finalment el govern no va trobar adient votar-la a favor ja que  la majoria absoluta fa que no creguin necessària la participació-ingerència dels partits de l’oposició en eixos de l’acció de govern com aquest.

Sobre la moció de ciutadans que tractava la “plaga” de senglars, ens vàrem abstenir pel fet que realment no trobem que siguin plaga i per la poca rigorositat dels arguments. Enteníem que els senglars si són un problema, sobretot de seguretat en el trànsit que cal abordar de forma urgent, però, no fins al punt de subscriure tots els atesos que des de C’S es proposaven. Tanmateix la moció era còmoda pel govern de CDC ja que no incidia en la no gestió que s’havia dut a terme al respecte i va prosperar.


Afegir que vàrem votar en contra de l’aprovació inicial dels  pressupostos i les ordenances fiscals, a causa de que en cap moment se’ns permet incidir en els mateixos o en la destinació distribució de les partides ordinàries del pressupost i perquè tampoc se’ns ha entregat la documentació pertinent amb prou temps com per a revisar-la i contrastar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada