dilluns, 30 de novembre del 2015

El PAM i la participació

Aquest dissabte passat també vàrem ser a la presentació pública del Pla d’Actuació Municipal -PAM-, a la sala de plens de l’EMD de Valldoreix.
Amb una assistència d’entre 35 i 45 persones, es van obrir a debat els eixos d’acció de govern a la present legislatura que el president i vocals de CiU-Actuem havien reflectit dins aquest document.



El PAM es presenta per primer cop en aquest format obert. Per tant és positiu com a element d’innovació i obertura cap a la transparència. També és positiu que s’hagi obert a la ciutadania en aquesta primera trobada.

Fins aquí la CUP-PC ens plau aquest gir tot i que tenim la impressió que és quelcom que no convenç a tot el govern de l’EMD.


Cal tenir present que els 9 eixos temàtics que s’han desenvolupat des de l’EMD, més tots els punts que se’n desprenen són gairebé la totalitat de possibles temes a incidir. De fet no deixen de ser punts programàtics que en el seu moment no es devien arribar a consensuar amb el veïnatge en un primer intent durant la campanya electoral on CiU-Actuem  comunicava que incorporaria propostes de la ciutadania al programa.

La CUP PC no ens posicionem mai en contra de l’obertura a la participació, i felicitem al Vocal Xavier Gavaldà per la seva aposta i vehemència, però, amb esperit crític hem de dir que la propaganda i màrqueting planegen per damunt del document i procés a causa de com s’ha presentat a la ciutadania. Són tant els punts a tractar en aquesta jornada que fa que les persones interessades no puguin tenir un debat amb profunditat i rigorositat i es vegin abocades a tractar de forma ràpida i precipitada els 9 eixos. Aquesta va ser una de les crítiques que la gent va manifestar.

També i no menys important, és la vinculació de les aportacions que sorgissin fruit del debat participatiu. La resposta a aquestes qüestions va ser, en part, positiva. El govern està disposat a fer més sessions i fins i tot a ampliar el calendari de tancament del procés participatiu, també està disposat a incorporar totes les aportacions presentades en aquesta primera jornada en un primer document a tenir en compte.

Sobre aquesta obertura a fer més sessions, alguns assistents varen argumentar que cada eix hauria d’haver tingut una jornada pròpia, ja que les temàtiques s’haurien pogut treballar amb eficàcia i les conclusions serien molt més complertes. No podem estar més d’acord en aquesta aportació i recordem que els eixos programàtics del programa electoral de la CUP-PC es van consensuar mitjançant assemblees obertes a tota la ciutadania.

Afegir que no hem de ser ingenus i pensar que tot el que la ciutadania proposi es durà a terme. Estem parlant que l’acció d’un govern -que té majoria absoluta- s’obre a recollir propostes, sense que la ciutadania tinguem la certesa de quines i quantes prosperaran. Tot i així, la CUP-PC serem vehements en que la gent faci seu aquest procés participatiu. La resposta ciutadana és la clau per a que aquest o qualsevol altre procés tingui legitimitat popular. En aquest cas, el nombre si fa la cosa. No ens cansarem d’animar a les veïnes i veïns de Valldoreix que vinguin a dir la seva i que els punts programàtics, que podrien ser els de qualsevol vila, se’ls facin seus i esdevinguin la corretja de transmissió que impulsi o empenyi noves polítiques
salut


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada